Wątróbka w sosie wiśniowym
PRZEMYSŁAW KOZAK • dawno temu • 6 komentarzyWątróbka choć bardzo smaczna, tania i bogata w składniki odżywcze, niesłusznie przegrywa z konkurencją – piersią z kurczaka czy wołowiną i rzadko zyskuje uznanie na "fit talerzach".
Gdy zapytamy przypadkowych użytkowników siłowni o owoce w diecie, na pewno wymienią banany, pomarańcze, jabłka czy truskawki. Być może któryś, gdzieś na końcu wymieni wiśnie, nafaszerowane niesamowitą ilością antyoksydantów i solidną porcją potasu.
Stąd moja propozycja "Fit posiłku", który sprawdzi się o każdej porze i w każdym jadłospisie. Z dodatkiem ryżu będzie to świetny posiłek potreningowy na diecie zbilansowanej, niska ilość węglowodanów w przepisie bazowym pozwoli również na włączenie dania do diet low carb, czy nawet do diety ketogenicznej.
Słodkawy, a zarazem kwaśny sos w połączeniu z pieprzną wątróbką gwarantuje niesamowite przeżycia smakowe. Porcja dla 4 osób, jednak ciężko powstrzymać się, by nie zjeść całości samemu!
Składniki potrzebne do przygotowania sosu (porcja dla 4 osób):
- Mrożone wiśnie – 450 g
- Jabłko – połówka średniej wielkości
- Sok z połowy cytryny
- Erytrytol – około 70 g
- Ocet balsamiczny – 2 łyżki
- Wytrawne wino – 100 ml
Składniki potrzebne do przygotowania wątróbki (porcja dla 4 osób):
- Wątróbka drobiowa — 800 g
- Jabłka – 2,5 sztuki
- Cebula – jedna duża
- Wino wytrawne – około 150 ml
- Pieprz, sól.
Przygotowanie:
Mrożone wiśnie wrzucamy do garnka i rozmrażamy na bardzo małym ogniu.
Gdy będą miękkie, dodajemy starte jabłko, ocet balsamiczny, wino, sok z cytryny i erytrytol.
Całość gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu.
Próbujemy – gdyby sos wydawał się za kwaśny dodajemy więcej erytrytolu.
Cebulę kroimy w piórka, jabłko ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki.
Tak przygotowane składniki wrzucamy do garnka, przesmażamy do lekkiego zeszklenia cebuli (nie używam tu żadnego tłuszczu), podlewamy winem, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy do miękkości.
Na smażenie dodatków potrzebujemy więcej czasu niż na przygotowanie wątróbki, stąd zaczynamy od nich, a w czasie gdy dochodzą spokojne możemy zabrać się za oczyszczenie jej z wszelkich niedoskonałości, starając się zachować jej strukturę i jak największe kawałki. Oczywiście możemy zacząć wcześniej i pozwolić wątróbce poleżeć kilka godzin w mleku. Osobiście nigdy tego nie robię. :)
Gdy cebula z jabłkiem są już gotowe przechodzimy do głównego składnika.
Oczyszczoną wcześniej wątróbkę podsmażamy przez około 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu.
Jakiego użyć tłuszczu? Osobiście używam sprayu do smażenia. Fantastycznie sprawdzi się tu oczywiście masło lub smalec, jednak nie jestem zwolennikiem łączenia cukrów prostych (owoce) z tłuszczami nasyconymi (pewna część składu masła i smalcu).
Obsmażoną wątróbkę łączymy z cebulą i jabłkiem, podlewamy pozostałą ilością wina, dusimy do miękkości.
Na talerzu doprawiamy solidnie świeżo mielonym pieprzem i łączymy z sosem wiśniowym. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję:
Białko: 40 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: 5 g
Kcal: 275
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze