LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):)
PRZEMYSŁAW KOZAK • dawno temu • 5 komentarzyStanąłem sobie wczoraj przed prawie pustą lodówką i przypomniały mi czasy studenckie oraz smakołyk, który w podobnej wersji sobie wtedy robiłem. Danie jest tak proste, że głupio nazywać je przepisem, jest też mega smaczne, więc szkoda nie wrzucić.
Proporcje zostały dobrane tak by pasowało to do mojej diety (IF, jedno danie na cały dzień - ~200B, 160T), także oczywiście nie trzeba „świrować” i gotować od razu całego gara. ;)
Składniki(Tak, wiem, całkiem nieźle jak na prawie pustą lodówkę):
- Pierś z kurczaka 500 g;
- Boczek wędzony 200 g;
- Cheddar czerwony 200 g;
- Pistacje obrane 50 g;
- Pieczarki 500 g;
- Papryka czerwona szpiczasta 4 sztuki;
- Papryka żółta 1 sztuka;
- Cebula 2 sztuki;
- Papryczka chilli na oko;
- Erytrytol na oko.
Przygotowanie:
Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnię, przesmażamy, jak puści tłuszcz dorzucamy pierś, smażymy tak na „¾” i ściągamy z patelni.
Na tłuszcz z boczku wrzucamy pokrojone na spore kawałki pieczarki, podsmażamy kilka minut, dorzucamy paprykę, posiekane chilli(można też podrasować odrobiną sosu Sriracha dla nadania lekkiego aromatu czosnku) i cebulę pokrojoną w piórka. Podsypujemy lekko erytrytolem – podobno tak „ładniej” się smaży.
Gdy papryka zmięknie dorzucamy podsmażonego wcześniej kurczaka z boczkiem oraz obrane pistacje. Całość smażymy 2–3 minuty, ściągamy z ognia i mieszamy z cheddarem startym na drobnych oczkach. Proponuję podsypywać stopniowo i mieszać, tak by nie zrobiły się „gluty”.
No i w zasadzie to tyle. Smacznego!
Źródło: Mój fanpage
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze